Tigers efterträdare Felix

Tigers efterträdare Felix

lördag 9 maj 2015

Årets konstrunda - andra delen

Matte utlovade ju en fortsättning på förra helgens konstrunda, men sedan har arbetsveckan bara svischat förbi i en rasande fart. Men nu kommer fortsättningen...


Från ett magasin till ett annat i samma stil... Inte så långt från Gula Huset hittar man Stockshammar gård, som ligger längs R 50 strax söder om Askersund. Från baksidan ser det ut som ett helt vanligt gammalt magasin (framsidan kom inte med på bild)...


...men inuti rymmer magasinet en butik med köksdesign och inredning i 3 hela våningar! I mitten är det öppet i nock, så här ser man ena halvan av de tre våningarna.


De två översta våningarna rymmer både lampor och kläder och annat i inredningsväg...


...som kuddar och några ulliga små får som matte såg i en fönsternisch.


På bottenvåningen fanns den här köksinredningen, så nu har matte börjat drömma om ett riktigt lantkök med äkta marmorbänk... Stockshammar har öppet året om, både vardagar och lördagar, så hit kan man åka när som helst.


På andra sidan gårdsplanen var det öppet i ladan under Norra Vätterns Konstrunda. Där höll Köksreturen till med second hand-försäljning av köksinredning. Det var även utställningar av ett par olika konstnärer, samt loppis och fika i lokalen. Här var inte kameran med in, men läs om konstnärerna Anders Holm och Kerstin Nilsson Eskilsson genom att klicka på deras namn. Matte fotade deras alster på konstrundan för ett par år sedan.


På gårdsplanen är det som en "domarring" med de här lustiga stenpelarna. Ladan på andra sidan ser minst sagt svajig ut.


Efter ytterligare en kort biltur söderut hittar man Stjersunds slott.


Nedanför slottet alldeles intill vattnet ligger Stjersunds slottscafé. Här är det öppet under maj-augusti. Det här är vänstra delen av den ganska långa byggnaden...


 ...och det här är den högra delen, där sjön Alsen skymtar vid grusvägens slut. Här sken solen lite, annars var det en ganska molnig dag.


Utsikten från caféet är inte fy skam! Här åt visst matte en god jordgubbspaj till eftermiddagsfikat. Hmm, var det inte en konstrunda matte skulle åka på... Det verkar mest som en mat och fika-runda om ni frågar mig. Fast det är ju fina kulturmiljöer förstås.


Åt andra sidan skymtar man den ena slottsflygeln uppe på kullen.


Här var det inte bara kaffeservering utan även utställning av tavlor och textilt hantverk av Anna Birgitta Tisell. Tyvärr fotade inte matte något där heller, men de här vykorten köpte matte som ett smakprov. Nästan alla tavlor föreställde katter... Men är inte röda katter finare än blå...? Den randiga bilden är ett foto av tygremsor i ett konstverk.

På hemvägen blev det en liten rundtur vid Askersunds hembygdsgård, men ingen kamera där heller... Men där var matte förra året och fotograferade i fall ni vill se de gamla fina husen som finns i hembygdsparken.

Om ni nu blev sugna på den här konstrundan får ni boka in helgen närmast 1 maj nästa år. Det är då som Norra Vätterns Konstrunda brukar vara.


Eller också tar ni sikte på Tysslingedagen här i närheten redan nu på torsdag. Tysslingedagen infaller alltid på Kristi Himmelsfärds dag.


Här hittar ni årets utställare.

Mjau från Tiger

10 kommentarer:

livet på landet sa...

Så mycket fint att se. Kattkort hade jag inte heller kunnat undvika att handla =)
Och sen dessutom allt gott att fika =)
Kramen

Fröken Grön sa...

Så många fina ställen du tipsar om idag!
Må så gott!

Lena sa...

Stjernsunds slottscafé är så mysigt! Kanske dags för en tur dit snart igen, Tror det var 10 år sedan sist...
Nu laddar jag för Tysslingedagen!
Ha det gott!

MICKAN from QUEENS FIELD¸.•°`♥✿⊱╮ sa...

Man kan hitta så mycket fint på såna där konstrundor :)

Hanna Semerson sa...

Åh, högsäsongen för konstrundor har börjat alltså. Vilka söta får!

Själv blir det Lions årliga lopp- och antikvitetsmarknad i helgen, inte lika mycket konst, men kanske ett loppisfynd eller två. Så nej, tyvärr kommer jag inte hem till Tysslingedagen i år, även om det hade varit trevligt, har för mycket jobb som ligger och väntar efter semestern. :-) Det blir först i slutet av sommaren vi drar oss norrut.

Försommarhälsningar från Århus där syrenen precis har slagit ut.

Rost och rädisor sa...

Verkar ju finnas en hel del att uppleva i Tysslingeområdet. Synd att vi inte visste det när vi passerade för några veckor sedan.
Allt gott
Anette

Charlotta sa...

En lång och innehållsrik konstrunda. Det är trevligt att dokumentera sina utflykter, både för att dela med sig och för att minnas själv.

Sv: Den dubbla vitsippan fanns i min trädgård när vi flyttade hit 1989. Det första decenniet vågade jag inte pilla på den. Den växte ihop med några andra växter i en skuggig rabatt och när vitsipporna hade vissnat ner så vågade jag inte peta i jorden runt för jag var rädd att skada rötterna. Men, så tog jag mod till mig... och då hände det saker. Jag flyttade och delade och fick mängder med vitsippor som tack. (idag hittade jag till och med 3 blomstänglar i skräphörnan bland praktlysingen. Så jag rekommenderar att inte vara för pjoskig med rötterna, när de väl etablerat sig i alla fall. :) Ett par år och sedan borde de börja breda ut sig om det bara finns plats och jorden inte är cementpackad (som den nog var hos mig de första 10 åren...)

Kram
/Charlotta

Snäckskalsdalen. sa...

Det är så jättekul att få följa med på konstrundorna och det verkar vara en väldig aktivitet i ditt område! Dom där små lammen, vill-ha-lamm, så otroligt söta. Jag blir så imponerad när någon kommer på att göra så fina saker!
Och så köket......när vi byggde det här huset, för så där ca 8 år sedan så var det inte alls meningen att köket här skulle se ut som det gör (det ser ut som en stor vardagsrumsmöbel i massiv ek, inte min dröm) och när jag ser det du visar så blir jag också alldeles sjukt lysten. Och det där med marmorbänk, det är ju så vackert. Jag minns min mammas moster Jätte som bodde inne i centrala Gbg i en gammal lägenhet och hennes långa marmorbänk i köket, jag älskade den. Och så har jag tråkig grå granit härifrån. Jaja, jag är nöjd ändå, men att drömma är så kul!
Kramar

Snäckskalsdalen. sa...

moster JättA.
hahhaa....

Vform sa...

Tack för sällskapet!!
Nu har jag vandrat runt och tittat på allt vackert som finns!
Skulle gärna besöka stället "på riktigt" ... men man vet ju aldrig ;)
Ha det gott och hälsa matte :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Kitty Cat 19