Tigers efterträdare Felix

Tigers efterträdare Felix

söndag 11 augusti 2013

Sommarutflykt till Brevens Bruk

Semestern närmar sig tyvärr sitt slut, fast matte börjar inte jobba förrän på tisdag. Ett knep som matte tycker fungerar bra. Bra med kortare vecka både för henne och för mig... Den här sommaren har varit fantastisk med både solsken och värme större delen, så det kan man inte klaga på i alla fall.

Förra veckan gjorde husse och matte en utflykt till Brevens Bruk i sydöstra hörnet av Närke. Det har blivit tradition med en sommarutflykt dit. Det är en mycket annorlunda och vacker bruksmiljö, och matte tänkte ta er med på en rundvandring där om ni har lust...
 

Bilen parkerades intill kyrkan och kyrkogården dit matte och husse skulle på pianokonsert på kvällen. Sedan tog de en promenad i omgivningarna. Huset närmast kyrkan är ett gammalt badhus som ligger intill ån.


Om man tar till vänster efter badhuset kommer man in på den här gatan med ännu ett gult hus på högra sidan.


Tittar man i stället åt vänster vid bron över Brevensån ser man badhuset där till vänster (med det röda taket). Bakom anar man kyrktornet och mitt i ån är det dammluckor intill Kraftverket.


Alldeles bortom bron finns ett gult hus med en butik och café som heter Konst och Hantverk i Brevens Bruk. Där blev det ett besök eftersom det var öppet.


Det fanns många fina saker (bland annat från Svensk Hemslöjd).


I rummet intill fanns det gott om saker producerade av konstnärinnan Lena Linderholm. Något kaffe blev det inte den här gången eftersom matte och husse hade med picknickkorgen.


Matte och husse gick tillbaka och fortsatte vägen åt andra hållet förbi det här - gula - huset med lägenheter. Som ni kanske märker är nästan alla hus i Brevens Bruk putsade och målade i samma gula färg...


I vinkel mot det förra huset finns dessa hus där konstnärinnan Camilla Lindbergh har sin ateljé i huset närmast. Där tittade matte och husse också in. Hon gör fina tavlor med bland annat motiv från Brevens Bruk.


Här passerar man ännu en bro över vattnet. Bakom det gula huset skymtar en skorsten...


...som tillhör den gamla Rostugnen. Den högra byggnaden är den gamla Masugnen.


Matte och husse promenerade vidare mot det gamla Bruksmuséet som finns i det här röda trähuset. Tyvärr var det inte öppet den här dagen.


Midsommarfestplatsen intill Bruksmuséet står en mycket unik midsommarstång. Den har troligen anor från 1600-talet och vallonerna som arbetade med järnhanteringen.


På andra sidan av midsommarfestplatsen finns Brukskontoret som man skymtar till vänster bakom en annan röd byggnad.


Brukskontoret (som matte inte fångade på bild men som ni kan se HÄR) ligger nästan mitt emot den gamla Rostugnen som här syns på närmare håll än tidigare.


Om man fortsätter över gräsmattan framför Rostugnen och Masugnen kommer man ner till Brevens Bruks hembygdsgård.


Till höger finns ännu en vacker bro över ån. Alla broar har räcken som är smidda på orten.


Det är en ovanlig port till hembygdsgården som förr i tiden var snickeri. Där i snickeriet har mattes farfarsfar arbetat eftersom han bodde med sin familj i Brevens Bruk i många år. Mattes farfar föddes i Brevens Bruk.


Hembygdsgården ligger vackert alldeles intill Brevensån där det växer näckrosor så att man får en känsla av en tavla målad av Monet.


Alla hus ligger nära ån och det är lummigt med träden intill åkanten. Husse och matte fortsatte över den här bron...


...och kom till de här gamla skyttegravarna...?


Nej, det är nog snarare en rad med jordkällare som ligger där i sluttningen.


Alldeles bortom dem kommer man fram vid parkeringen intill kyrkogården och Brevens kyrka. Den har ett annorlunda torn utan spira. På torntaket brukar Brefvensextetten spela varje år på gökottan på Kristi Himmelsfärds dag.


Kyrkan sedd bakifrån med det rundade koret närmast. Den är dessutom en av få kyrkor i landet som inte är byggd i öst-västlig riktning utan i nord-sydlig riktning. Efter avnjuten picknick njöt matte och husse av en fantastisk pianokonsert med Per Östlund från Ransäter och därefter fika i hembygdsgården i trevligt sällskap av släktingar och pianisten. Pianisten återkommer för övrigt första eller andra fredagen i augusti nästa år, så boka in det i almanackan redan nu!


På hemvägen var det en fantastisk solnedgång efter en solig och vacker sommardag.


Molnen fick guldkant och solstrålarna lyste upp himlen...


...medan solen sjönk allt eftersom. En härlig sommardag att minnas när hösten smyger sig på snart.

Ett tips: Om man klickar på bilderna kan man se dem i större format i ett bildspel.

Mjau från Tiger

10 kommentarer:

Snäckskalsdalen. sa...

Vilka fina utflykter ni har gjort! Och både den sista och den till Järle visar hur fint det kan vara i vårt land. Jag älskar att få se hus och trädgårdar som är så välhållna, det skänker hopp. I motsats till dagspressens rapporter från allt elände och fulhet. Det finns helt klart massor av fint!

Och vilka butiker, farliga att gå in i, massor av vill ha saker!

Tänk att näckrosen blommar! Det måste vara helt fantastiskt! Det är en så vacker blomma så man tror den är gjord av plast!!!

Apropå åska och regn. Vi är också, vi är omringade av en sån där kopparhistoria vi också. När vi bodde här första sommaren, 6 år sen, slog det ner och det blev en ganska kostsam historia, så vi fick (!) också en sån kopparledning. Vi är näst sist, men allting tar en sväng här där vi bor och det verkar inte som det är så bra.
¨
Agneta kram

Solglitter sa...

Vilken underbar dag ni hade med vackert sommarväder till på köpet.
Vi far förbi Breven av o till men dina fina bilder och din berättelse gjorde så jag lärde mig en massa nytt som jag inte visste.
Det är fantastiskt och så intressant att fördjupa sig i en bygd och dess historia så som du gjort. Tack för att du bjöd på detta, nu ska jag hålla ögonen lite extra öppna nästa gång jag passerar Breven.
Ha det gott
Kram Lollo

Evas Kvarnaro sa...

Tack för en trevlig rundvandring.
Jag har aldrig varit där, bilderna säger mig att jag gärna vill se mera och gärna 'live'.
Förstår att ni också vill dit eftersom farfarfar släkt bodde o jobbade där, då blir det någon speciell känsla som drar en.

Jaha och du Tiger fick stanna hemma
och vakta hus o hem. Ja ingen vågar väl sig i närheten när de ser en Tiger.
Må gott/ Eva

Hon som talar med blommor sa...

Hej!

Oj, det var en lång fin rundvandring må jag säga :) Så mysigt med hemslöjdsaffär, jag älskar känslan i sådana...

Ha det så gott! / Carolin

Rigmor sa...

Nu blir man ju nästan lite stolt när man bor i närheten av en så vacker trakt!! Snyggt fångat!! Allt som oftast är man ju hemmablind, men Brevens är faktiskt en sådan plats som jag själv ofta åker till, bara för att få insupa miljön.
Så...allvaret kallar för de flesta av oss, om än en mjukstart för en del...skönt för dej att ha kortvecka!!
Kram kram

Prinsessorna på Bellevue sa...

Vilket vackert ställe och underbart med alla de fina gula putsade husen! Hälsa matte och tacka så mycket för de rara orden!

Kraam
Petronella

Lena sa...

Inte visste jag att Brevens bruk var så vackert och att det fanns så mycket att se!!! Vackra bilder!
Var lite sugen att gå på den där jazz- o viskvällen i Vallby, som du skrev om. Tiden räckte dock inte till.....
Du kan komma och hämta lite höstanemoner när du vill, bara jag är hemma. Slå gärna en signal innan,
0735315824!
Ha det gott!
Kram Lena

carinaon sa...

Vilka trevliga bilder och fina utflyktstips du bjuder på! Den där butiken där de säljer Lena Linderholms alster skulle jag särskilt vilja besöka!
Kram Carina

Black Iris sa...

Vilka fin utflykter ni varit ute på och jag ser att även ni haft en underbar sommar.. Nu är det bara att hoppas på att vintern som kommer går lika fort som sommaren gjort..
Kram Maidi

Merja sa...

Kul med små utflykter. Fint ser det ut med, fast jag har aldrig varit där.
Dammen ser jätte fin och stor ut. Lycka med egna näckrosor! Gillade tegelstenskanten runt omkring:)

Ska leta vidare bland bladen på pelargonerna.

Ha det gott!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Kitty Cat 19