Tigers efterträdare Felix

Tigers efterträdare Felix

lördag 3 augusti 2013

Armeringsmattor...

...och armeringsjärn kan användas till mycket! Förutom till pergolan har det på senare år kommit mer och mer armering i trädgården.


Alltihop började egentligen med att rosenbågen som finns vid dammen byggdes av armeringsmatta.


Rosen "New Dawn" frös ner nästan helt och hållet i våras, men har nu så sakteliga växt till sig och börjat klättra i rosenbågen.


Husse har byggt vidare på den låga muren vid rosenbågen, så nu har den plötsligt blivit lite högre.


Rosorna doftar ljuvligt där vid rosenbågen.


På baksidan av planket vid garageinfarten klättrade Rosenvialen tidigare på en träspaljé. Den började gå sönder och ersattes därför i våras av en stor armeringsmatta, som lämpligt nog fanns till hands efter bygget av rosenbågen. Armeringsmattan fick behålla sin storlek och sticker därför upp en bit ovanför planket (vilket man knappt ser), eftersom rosenvialen gärna ränner i väg och annars böjer sig ner.


Armeringsmattan kapades inte heller på längden utan böjdes och bildar ett hörn där planket övergår i pergolan.


Rosenvialen, som påminner om luktärt, är vacker med sina blomklasar och fungerar utmärkt som snittblomma. Enda nackdelen är att den inte doftar som luktärterna gör.


Den klättrar i alla fall minst lika bra på armeringsmattan som på den tidigare träspaljén.


Klematisen som planterades för ett par år sedan växte tidigare på ett stöd som matte hade gjort när husse röjde sly i skogskanten. De träpinnarna började gå av, så på försommaren försökte matte få husse att antingen röja sly eller också snickra ett torn av trä... Matte lyckades inte med övertalningen den här gången, men husse fixade i stället ett nytt stöd till klematisen av armeringsjärn. Det lär hålla lite längre...


Här i trädgårdslandet växer ärtor och rosenböna på armeringsmattor i olika höjd. Visserligen har augusti precis börjat, men är det inte lite väl tidigt att höstrudbeckian blommar redan...?

Mjau från Tiger

8 kommentarer:

Evas Kvarnaro sa...

Rosenvialen är super söt,påminner också lite om små orkidéer.
Den måste jag skaffa till nästa år,vill gärna ha sånt som växer högt och fint.
Ja armeringsjärnet har blivit populärt i trädgårdar, även jag har
Ser att din trädgård är frodigt fin
Kram/ Eva

Mon jardin en ik sa...

Rosenvialen har hos mig hittat upp i syrenerna. Fint med armeringsjärn. Ett mycket bra stöt för allt möjligt. Snyggt och hållbart.
Ha en skön helg.
Anje

Anki sa...

Underbara bilder!!
Och så fick jag lära mig nya namn! :-)

Kram från Skaftö

Lena sa...

Armeringsmattor är perfekta för diverse trädgårdsarrangemang!!!
Vackra bilder!
Ha en fortsatt fin helg!
Kram Lena

Rigmor sa...

Jag fick ju frön till Rosenvial av en f.d. kollega...men de stackarna har farit illa denna sommar. Kan ju också vara att de inte på långa vägar har en lika tjusig spaljé att klättra i som dina har...Men det är bara att göra nya försök!! Vad mycket snyggt ni har fixat med armeringsjärn förresten!! Men det gäller att ha en man som är trädgårdsintresserad också...*blink,blink*...
Jaha...så det var inte bara min New Dawn som hade en jobbig vår. Nu kommer den så sakteliga, men inte alls så ståtlig som förra året.
Ni verkar ha en helt fantastisk trädgård, snart får ni börja med "öppen trädgård" så alla kan beundra den!!
Ha det gott i värmen!!
Kram kram

Marianne sa...

Så fint ni har det med så mycket vackra blommor!
Armeringsnät är bra till mycket!:)
Jag har ett stort på väggen i hallen som vi hänger kläder på, och H har gjort små fina hyllor som vi har lite här och där både inne och ute...som sagt det är bra till mycket;)
Ha en skön dag!
Kram

Snäckskalsdalen. sa...

Jag talar mig hela tiden varm för armeringsmattor/järn och nu fick jag jättefina exempel att spara och visa för omgivningen här hemma som inte riktigt förstått vad jag menar.

Ni har ju använt det på allra bästa sätt och det har blivit så jättefint och tänk vad växterna tycker om att ha något stabilt och snyggt att klättra i!

Hellyckat!

Muren är underbart snygg.

Agneta kram

Silversmed Linnéa Eriksdotter Ekencrona sa...

Men Elisabet så fint det blir med pergolan och allt annat, Oj vilken oas ni får! Härligt.. hoppas Tiger är nöjd också! hih.. Det är ju faktiskt hans tassemarker ni styr med!

Här är det full speed!
Vi hörs o ses!
Kramar Linnea

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Kitty Cat 19