Tigers efterträdare Felix

Tigers efterträdare Felix

söndag 28 september 2014

19400 tranor!


Det här är en trafikskylt av det mer ovanliga slaget. Den lär vara mest aktuell på våren då det är gott om ormar vid Öby kulle, som ligger intill...


...Kvismare kanal.


Naturreservatet Kvismaren på Närkeslätten är en av Sveriges viktigaste våtmarker och fågelsjöar.


I går var matte och husse på utflykt för att titta på tranor som rastar på sin väg söderut. Matte och husse brukar ibland åka och titta på tranorna på hösten, men nu var det några år sedan sist. Här betar tranor en bit bort på ett fält mellan Öby kulle och Norrbyås kyrka.


På andra sidan Kvismaren vid Fiskinge finns en bra utkiksplats. Här har matte precis passerat stättan från parkeringen på väg in i skogen...


...där det fanns en del fina svampar.


När man har gått en liten bit genom skogen kommer man fram till ängsmarkerna där korna går och betar (längst bort i bild kan man ana dem). Intill den lilla dammen...


...finns fågeltornet...


...där man har fin utsikt över våtmarkerna i kvällssolen. Så småningom var fågeltornet fyllt med fågelskådare.


Det var soligt hela dagen, men solen gick ner i lätta moln. Matte fascineras av solnedgångar på bild. Den ena är inte den andra lik.


De första tranorna för kvällen kommer här inflygande till sjön från fälten runt omkring.Tittar man noga ser man att himlen är full av tranor som flyger mot solen i kvällningen. De flyger alldeles ovanför horisonten.         


På grund av att det var otroligt blåsigt var det svårt att fånga tranorna på bild. Matte hade dels svårt att hålla kameran stadigt i blåsten, men tranorna flög lägre än vanligt och sammanföll ofta med skogen i bakgrunden. Men här är en av alla flockar som kom inflygande i skymningen.


En och annan flock flög närmare och högre på himlen.


De här kom bakifrån och flög över fågeltornet.


Vackert när de flyger mot solen i skymningen!


Om ni aldrig har sett närmare 20000 tranor flyga in mot sjön i solnedgången kan ett besök verkligen rekommenderas. Det är mera tranor vid Kvismaren på hösten än vid Hornborgasjön, och i år är det den högsta siffran någonsin (19400 hittills). Men hur gör ornitologerna när de räknar alla fåglarna egentligen...?

Mjau från Tiger

8 kommentarer:

Evas Kvarnaro sa...

Så vackert skådespel du har fått se. Har aldrig varit på hösten där men för tre år sedan var vi i Hornborgasjön en Påsk.
Ja det är mäktigt, vi har ju våra 'egna' tranor här i byn och en 'nersänkt sjö' i skogen, där trivs de. men det är bara ett ca 10 - 20 tal tranor.
Om jag mins rätt räknar man dem i en viss linje, men mer vet jag ej.
Jag har ju läst och hört hur det går till men . . .
Dax skriva god natt/ Eva

Solstrimmor sa...

Måste vara en maffig syn! Tänk att de sen drar iväg så långt, en hisnande tanke.
Frasse hälsar och tackar för uppmärksamheten. Jag har glömt hur det är att ha en ungkatt, mattorna flyger och den där flugan fick en mycket bråd död!!

Kramar från Eva-Mari och Frasse

Rigmor sa...

Tänkte just fråga dej, hur vet dom att det var nästan 20000 tranor...?? Men nu får vi leva i den ovissheten...Men nog har jag hört att de är många, och ganska ofta landar de här utanför på gärdet också. Ja inte alla då, men ett fasligt liv är det...Mäktigt att vara åskådare till detta skådespel, liksom en vacker solnedgång.
Ha en riktigt bra start på veckan!!
Kram kram

Skaparglädje sa...

Trevligt med höstutflykter. Och jag som älskar tranor hade nog gärna gjort ett besök där också om det inte varit så långt dit. "Varning för ormar-skylt" har jag aldrig sett innan.
Kram!

Lena sa...

Vilka vackra bilder!
Här hade vi väldigt mycket tranor för någon vecka sedan, men nu är det mest gäss som samlar ihop sig!
Tjusigt när de kommer flygande så där mot aftonhimmlen!
Ha en fin vecka!
Kram Lena

Mon jardin en ik sa...

Oh, så vackra bilder. Solnedgången är helt fantastisk och så alla fåglar. Det var en underbar promenad.
Anje

Inger Johansson sa...

Då åkte Du förbi hos mej!
Tranorna väcker oss om morgnarna när de flyger från Kvismaren.
Min morbror räknar fåglar vid Kvismaren och han säjer så här; jo, vi räknar benen och delar med två!!!!!!!!!!!!!
Tro't den som vill!
Kram Inger

Rigmor sa...

Ville bara berätta att jag idag har följt en vän och kusins fru till sista vilan, och att en fantastisk man satt vid orgeln och lät tonerna flöda ut i kyrkan. Hälsa och tacka!!
Kram kram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Kitty Cat 19