Tigers efterträdare Felix

Tigers efterträdare Felix

söndag 17 juni 2018

På en och samma gång

Se där, nu har det poppat upp en sångstrof i mattes huvud igen... Matte tänkte på att alla blommor i tassemarkerna blommar nästan "på en och samma gång". Efter den långa vintern och korta våren har vi redan haft sommar i 1½ månad, och med solen och värmen satte allt ordentlig fart och har blommat rikligt.


Den ceriseröda pionen vid grusgården har växt till sig och har större och fylligare blommor än tidigare år.


Men blommorna bleknade i sommarvärmen och fick en ljusare ton än i början.


Den vita pionen som härstammar från mattes pappas föräldrahem trivs utmärkt där den står. Och den doftar ljuvligt.


Plymspirean trivs också och tar emot en hel del damm från grusvägen. Det har dammat trots att husse först vattnade vägen och sedan gav upp och köpte vägsalt...


Trädgårdsiris finns på många håll i trädgården och härstammar alla från samma planta från mattes föräldrahem.  


De gula dagliljorna blommade som det mesta andra mycket tidigare än vanligt.


På pergolan finns det flera klättrande klematis som avlöst varandra i blomning. Här är ett par av dem.Matte hade semester första veckan i juni och plockade den här maffiga buketten runt nationaldagen. Buketten fick följa med till mattes mamma.


Den vita pionen i rabatten intill groventrén blommar inte med så många blommor, men de är däremot enormt stora och sprider en ljuvlig doft.


Strax intill vid husknuten trivs de rosa fluffiga pionerna. Även de är stora och doftrika.


"Sarah Bernhardt" är namnet, och den fanns här redan när matte och husse flyttade hit i början av 1980-talet.


I år borde det bli gott om björnbär för första gången, till skillnad från förra året då det inte blev ett enda... Men för ett par år sedan fick matte och husse några bär var på den ganska nyplanterade busken som växer intill jordkällaren.


Björnbärsblommor i närbild.


Jordkällaren har varit som en lupinäng.


Mellan den övre och nedre dammen finns de rosa pionerna och en av trädgårdsirisarna.


Det är något speciellt med de rosa enligt matte...


Mitt i all annan blomning blommar fläderbuskarna ovanligt tidigt i år. Just den här står i mattes föräldrahem, och var överfylld med blommor...


...så nu är lagret av fläderblomssaft påfyllt. Vår fläder blommar också, så det kan bli ändå mera saft.


"Buckeye Belle" är en magiskt vacker pion som matte planterade som en pytteliten planta för 4½ år sedan i den "nya rabatten".


"Bowl of Beauty" på väg att slå ut.


Så här ser den "nya rabatten" ut nu några år senare...


...och här har pionen slagit ut.


Nu är det bara den sista pionen kvar som inte har slagit ut än. "Duchesse de Nemours" kommer att bli som en gräddbakelse när den är fullt utslagen.


Ytterligare en bild på den mörkröda skönheten.


Och mycket tidigare än vanligt har även honungsrosen på pergolan börjat blomma. Den brukar blomma en hel månad senare. Så matte har nog rätt när hon tycker att allt blommar "på en och samma gång" i år.


I dag har vi äntligen fått ett välbehövligt regn. Matte tycker att det är synd om pionerna och rosen, men vattnet behövs verkligen efter all brist på regn. Själv har jag varit ute i dag, men borde nog ha legat här under bordet i uterummet som jag gjorde häromdagen.


Men det går bra att ligga i växthuset när det regnar också. Jag har en egen sovkorg här uppe under taket på "vinden". Matte har inte planterat något i den här korgen i år eftersom jag har lagt beslag på den.

Mjau från Felix

1 kommentar:

Marie Sjödin sa...

Jag har också en "Bowl of beauty" här hemma. Den blommade över så fort, så fort i värmen.

Kan också rekommendera en variant på flädersaft som jag fick av en kompis i Holland i år. Istället för citroner lägger man i ett knippe myntakvistar i vattnet och låter sedan man silat av blommorna saften sjuda upp så att sockret smälter. Hon rekommenderade också råsocker, så jag använde ungefär 1/3 råsocker. Saften doftar mynta, men smakar mest fläder och blev riktigt god.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Kitty Cat 19