Tigers efterträdare Felix

Tigers efterträdare Felix

måndag 17 oktober 2011

Första hösten med dammen


Det är första gången som matte kan fotografera dammen med höstfärger i bakgrunden.


Det var alldeles för regnigt i september, så det blev inte lika mycket planterat runt dammen i höst som matte och husse tänkte från början. Men det kommer en ny säsong... Då ska det planteras både vattenväxter och mera växter runt dammen. Dessutom har husse lovat att det ska bli fiskar i dammen.


Här ser ni att det har blivit en del växter i alla fall, som har flyttat från andra delar av trädgården. Alldeles intill vattenfallet ner till den mindre bevattningsdammen ser man cementröret vid dräneringsbrunnen som fanns sedan tidigare.


Det gick inte att dölja cementröret med växter som matte tänkte först, eftersom det var alldeles omöjligt att gräva bland alla stenar. Husse fyllde därför på hela ytan med mera kullerstenar. Och plötsligt en dag hade husse sågat av cementröret! Om ni tittar noga ser ni ett litet fågelbad som nu fungerar som lock till brunnen i stället. Det blev mycket snyggare än det fula cementröret som har stört matte hela tiden. Men nu kan jag inte sitta där på brunnslocket längre...


Husse har också lagt färdigt vattenfallet, eller ska vi kalla det bäcken, med mindre kullerstenar. Det blev mycket stenar där i slänten, men matte ska fundera lite om man kanske kan ställa några större krukor med växter strax intill fågelbadet.


Uppifrån kanten med växterna ser man vattenfallet och slänten med fågelbadet.
Från andra sidan ser dammen ut så här, med en liten stenlagd yta längst ut på udden. Där är det meningen att det ska bli en liten sittplats, som får en inramning av armeringsjärn som klätterstöd till några klängväxter.


Höstfloxen som matte delade och satte på ett par ställen vid dammen verkar trivas.


Eftersom dammen ligger i en slänt blev det en stenmur på den delen av dammen, som extra stöd för kanten. Här nedanför kommer förhoppningsvis lupinerna från sommarängen, som tidigare fanns där dammen nu är, att växa upp igen. De har börjat skjuta skott, så det finns liv i dem.


Här sitter jag på markbädden mellan dammen och reningsverket. Det är en ny och bra utsiktsplats över mina bästa jaktmarker. På kanten av markbädden har matte planterat en hel del skott av lupinerna. Eftersom det är en solig slänt kommer de förhoppningsvis att trivas där.


Den stora stenen i förgrunden är ingen vanlig gråsten. Den kom fram när grävskopan grävde för dammen, och matte föreslog att den skulle placeras vid kanten av dammen. Stenen skimrar både åt rött och glasklart i solljuset. Undrar vad det är för sorts sten? Jag ska be matte att hon tar några närbilder... I bakgrunden har en av de små ekarna fått bruna löv nu när det är höst.

Mjau från Tiger

19 kommentarer:

gunsan sa...

Så vackert det blev runt dammen.Den sista bilden med den stora stenen i förgrunden är så fin.

Vitt hus med svarta knutar sa...

Även om vi inte gillar vatten nå vidare tycker vi att det ser fint ut! Och vad kul du kommer att få när det blir fiskar i dammen. Då får du något nytt att jaga, men du får passa dig så du inte ramlar i för vi tycker dammen ser ofantligt stor ut. Matte undrar också hur stor dammen är och hon är imponerad av hur fint den är. Matte hon är tokig hon, för hon gillar vatten?!

Ha en fin dag Tiger och hälsa matte också!
Kram,
Lilla Fröken och Bebisen
(gnm matte Regina)

Anonym sa...

Jättefina bilder och vad fint det har blivit runt dammen. Tiger är lika söt som alltid och nu ska han få fiskar också:-)

Kram

Vårt röda hus sa...

Jaa, jag säger det igen... vilket otroligt jobb ni har lagt ner! Dammen är helt fantastisk. Jag är ingen anhängare av byggda trädgårdsdammar men här har ni lyckats förföra mig totalt. Ojoj, och tänk när växterna blivit lite större och frodigare... Vilken tur att ni måste gräva ny trekammarbrunn i våras!!

Kram Eva-Mari

Mor Tuta sa...

Du har verkligen fått det fint hemma hos dej. Din husse och matte är ju jätteduktiga.
Mjau från Taggen/Birgit

Monica sa...

Tiger, det var ett tag sedan jag tittade in....Men vad fint din matte & husse gjort! Vilken härlig damm. Tänk vad mycket glädje den kommer att ge er alla! Djupt imponerad!!!
Må väl och ha det så bra.

livet på landet sa...

Fantastiskt arbete med dammen och nu kan ni snart njuta av slitet. Synd att den stora stenen verkar lite kantig för Tigervila. Här skiner solen idag och hösten är härligt.
Kurr från norr!

Snäckskalsdalen. sa...

Helt fantastiskt fin damm, den borde få pris, så jättestor och vacker!
Agneta kram

Anonym sa...

Vilken vacker damm, och vilket jobb ni har lagt ner. Imponerande! Kram Hanna

Cia40 sa...

Jag säger bara WOW !!!:)
Matte sitter här med hakan nere vid knäna....Sååå fint!:)

KRAMAR till er, Stig o matte Cia:)

Anonym sa...

Nu ser man helheten när det är "klart". Så fint ni får det. Och fiffigt att såga av cementröret, även om Tigers plats försvann...

//Bonnfrua

Susanne sa...

Så fint ni gjort,,ska bli spännande och se till sommaren hur det ser ut då..kram till jobbdagen,,,

Jenny sa...

Hej Tiger!
Åh vad fint matte och husse gjort det runt dammen!! Verkligen ett imponerande projekt!

Smart att såga av det fula röret:)


Ha det bra!

kraam Jenny

Rigmor sa...

Sååå snyggt!! Å vilket jobb sen...Jag blir imponerad. Sen med en liten sittplats kommer det att bli helt fantastiskt.
Fortfarande lite yr i knoppen, har dock klarat av Ullared i två dagar, så envisheten sitter i alla fall kvar...*skrattar*, men jag har lovat mannen i huset att söka vård om det inte ger sej.
Ha det så gott!!
Kram kram

annika sa...

Förstår att det kommer att bli ert favorittillhåll i trädgården. Kul att sen sitta och titta på fiskar. Vilket jobb ni har gjort!

Kram
annika

Möllebacken sa...

Vilket projekt! Och så fint det blir. Mysigt att ha en damm som man kan sitt vid och höra lite porl. Där är det läge för många lata dagar.
Hösthälsningar och kram/ Pella

Skogslyckan sa...

Har du provat att ta dig nåt dopp i dammen än då Tiger!!! Passa på innan isen lägger sig.
Kram Pia

Mycket annat & lite betong sa...

Det var vackert med höstfärgerna bakom dammen! Tänk sen när matte för första gången kan fotografera med nyutslaget ljust grönt som bakgrund.
Så bra att de ska lägga i mat åt dig i dammen! Du får öva på att få tag i den.
Lite fräckt att ta bort brunnslocket, tur att du hittat en ny utsiktsplats!

Ha det bra!
Agneta

Susanne sa...

Kram och tack

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Kitty Cat 19