Tigers efterträdare Felix

Tigers efterträdare Felix

torsdag 2 maj 2013

Glimtar från Konstrundan

I går tog matte med sina föräldrar på en vårutflykt på Norra Vätterns Konstrunda medan husse och jag hade fullt upp med trädgårds- och husmålarjobb. Det var soligt och vackert med vitsippor och tussilago längs vägarna. Förutom konst och konsthantverk är det även många vackra miljöer som man besöker. Med hjälp av mattes bilder ska ni också få följa med...


Förra året åkte matte en runda i trakterna kring Skyllberg. I år gick turen lite längre söderut och första stoppet blev i Rönneshytta, där Claudia Lewandowski har sin keramikverkstad i det här lilla röda huset.


Huset ligger så fint alldeles intill en liten bäck. Det finns dessutom ett ändå mindre hus där. Kanske är det ett katthus...?


Utanför entrén stod en del av hennes fina keramik uppdukat på en bänk. Claudia gör jättefin brukskeramik. Bäst av allt är att muggar och skålar är så tunna och därmed lätta. Matte har en fin kanna sedan tidigare. Claudia tar emot besök även andra tider efter överenskommelse.


Nästa stopp blev vid Gula huset som också kan besökas året om. Där fanns det så mycket vackert att matte alldeles glömde bort att fotografera inomhus, men om ni tittar på deras hemsida, så kan ni se en del av de vackra vävda bilderna. Men där finns även fin halmkonst att köpa. Både vävar och konsthantverk i halm tillverkas av Gudrun Gilbertsson som driver Gula Huset sedan mitten av 1980-talet.


Färden fortsatte till hamnområdet i Askersund. Där glömde matte i stället att använda kameran utomhus, men här är interiörbilder från Galleri Vättern. Härliga tavlor med stor variation målade av Ing-Britt Lundh, både akryl och akvareller...


...och till och med kattkonst! Det gillar jag! Den här tavlan fanns även att köpa som kylskåpskonst i vykortsstorlek, så den finns nu i vårt kök. Söt kisse, enligt matte! Fast inte sötare än jag...


Den här härliga hönstavlan är kanske något för er som har höns hemma på gården? Galleriet har öppet på helgerna under sommaren, men hon säljer även via hemsidan, så kan ni inte kan åka till Askersund, kan tavlorna ändå flytta hem till er... Det visade sig att konstnären bor en bit norr om Örebro, inte så långt från oss.


Strax intill galleriet ligger Hamnmagasinet i Askersund. Därfinns en samlingsutställning med ett föremål från var och en av alla utställare på hela Konstrundan. Här ser ni en del av dem...En liknande samlingsutställning finns även i Motala Konsthall för dem som åker till den södra delen av Konstrundan. Efter en liten biltur igen...


...blev det ett sista stopp på utflykten vid Fatburen som är inrymt i en gammal ladugård intill Hammarsundet söder om Askersund. Det är en gårdsrestaurang som har öppet sommartid.


Men nu fanns där både glaskonst av Anders Holm...


...vackra bildvävar av Eva-Ida Ekström......och målade tavlor av Kerstin Nilsson Eskilsson.

Om ni har blivit inspirerade nu finns det chans att åka på Konstrundan även på lördag och söndag 4-5 maj eftersom rundan pågår hela 5 dagar i år. Då hinner man besöka flera platser om man har tid och lust. Matte har lust, men frågan är om hon verkligen har tid för en tur till i helgen...?

Mjau från Tiger

12 kommentarer:

Lena sa...

Vad mycket vackert att se på den konstrundan! Vädret var ju också strålande, om än lite blåsigt!
Ja, så är det snart Tysslingedagen.
Jag är med för tredje året i rad. En rolig dag med mycket folk i rörelse!
Du är så välkommen!
Ha en fin dag!
Kram Lena

Snäckskalsdalen. sa...

Oh, vilken fin konstrunda! Underbara konstverk och vackert arrangerade.

Men jag tror jag ska be att få det första huset, det är ett sånt jag vill ha, eller helt synlig timmer, men med en bäck i trädgården, så sött!

Rosorna kommer nog att blomma som aldrig förr, man tror ju inte det, man man vet!

Kramar

Rigmor sa...

Oj så mycket vackert på konstrundan!! Och Gula Huset...på den gården har jag bott i ca tio år!! Världen är liten...och då var Gula Huset ett öde hus som det spökade i, och aldrig att man skulle gå förbi där efter att det mörknat!! De som köpte gården efter oss (min far arrenderade den) hette Gilbertsson, och jag tror att det är frun där, Gudrun som startade Gula Huset en gång. Har tyvärr aldrig varit inne där, skamligt...Däremot brukar jag kika in i bodarna vid hamnområde i Askersund när vi passerar där, finns alltid en massa fint att vila ögonen på.
Här bestod första maj av städning av verandan, sånt som måste göras efter en vinter då den mest fungerat som lagrings/avstjälpningsplats...
Ha det så gott!!
Kram kram

Vform sa...

Där hade jag velat vara med matte på den konstrundan !!!
Jättefint!
Fortsatt skön maj!
Kram Vivan

Lisa sa...

Så himla kul med konstrunda! Tiger skulle ha varit med och kollat in "katthuset". Kanske matte eller husse kan bygga ett ;-)
Jag har åkt på Ölands konstrunda nån gång, efter alla skördefester så blir det inte av. Det kalaset är ju en enda gigantisk konsttur!
Ha det gott!

Kram, Lisa

Sirpa sa...

Hej! Så mycket fint att titta! Tack för tipset!
Har en mysig fredag!
Kram Sirpa♥

Carina sa...

Vad mycket mysigt och fint din matte fick se på konstrundan....och den där rosbeskärningen....tänk vad den honungsrosen kommer att bli fin sedan:)
Ha det gott.

Vitt hus med svarta knutar sa...

Vilken härlig konstrunda och så mycket vackert att titta på! Det är så inspirerande att få titta på färger och former.

Önskar dig en fin fredagskväll och en skön helg!
Kram,
Regina

Sirpa sa...

Har en fin lördag!
Kram Sirpa♥

Oljekritan sa...

Åh så mkt fint du sett..tack att du visade mig också..hann inte åka dit, men jag ville,,Kram Karina

Evas Kvarnaro sa...

Lyckans-ost så mycket fint du har fått titta på. Det blir mkt att smälta av det vackra, men alla sinnerna får sin tilldelning.
Det är "lite" för långt att åka på
men vi har varit flera ggr i skåne,
men tur o retur blir det ca 6-7 tim
bilfärd.
Men jag förstå att du njöt av det du såg, ja inte du Tiger,utan matte

Ha de så gott/ Eva

livet på landet sa...

Vilka underbara tavlor =) Många hade gärna fått sitta på mina väggar =) Roligt med konstrunda. Har bara varit på en i livet och det var en bit härifrån.
Hoppas ni också fått börja känna av lite sommarvindar nu =)
Kram ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Kitty Cat 19