Tigers efterträdare Felix

Tigers efterträdare Felix

onsdag 4 juli 2012

Första sommaren vid dammen

Matte och jag tänkte visa hur det ser ut nu i sommar vid dammen. Husse byggde dammen på semestern förra året, så det här är den första hela sommaren med en damm i tassemarkerna. Bilderna är tagna nu i juni. Bilder från dammbygget och dammen i höstas hittar ni i bloggarkivet från och med augusti förra året.


Om man står i slänten nedanför dammen ser man stenmuren så fint. Tidigare var det en sommaräng med lupiner där dammen är nu. Matte har räddat en del små lupiner som redan i år tittar upp lite här och var, så det kommer nog att bli en ny fin äng här intill dammen och markbädden så småningom. Matte har även fått löfte om mera lupinfrö från en bloggvän, så då går det kanske lite fortare... I bakgrunden ser man den rosalila rhododenron som blommar i skogshörnan.


Runt dammen har det hittills bara planterats växter från den egna trädgården och skogen. Till vänster är det vit höstflox och till höger ett vilt gräs som matte har flyttat från skogen alldeles intill.


Här ser man dammen med skogshörnan i bakgrunden. Skogshörnan ligger en bit bort, och inte alldeles intill dammen som man kan luras att tro av den här bilden. I röret till höger kommer vattnet med hjälp av en cirkulationspump från den nedre bevattningsdammen. Det porlar så mysigt hela tiden...


Om man går lite närmare ser man att skogshörnan faktiskt är en bit bort. I förgrunden växer ett av gräsen som matte har hämtat från skogen och en sorts lilja, vilken det är visar sig så småningom...


Från andra sidan ser dammen ut så här, med hjärtbergenia och vit höstflox i förgrunden. Eftersom det står en tall alldeles intill dammen är det gott om tallbarr som har fallit ner och fungerar som marktäckare.


Strax intill blommar en blå iris med flera blommor. I bakgrunden syns stenkanten i slänten och den lilla stenbäcken.


Här ser man kanske bättre att det är en nivåskillnad ner till bäcken och den mindre bevattningsdammen i högra nederkanten. En del av skogshörnan syns till höger i bakgrunden.


De blå irisarna gör sig bra även med dammens vattenspegel som bakgrund.

Matte har tänkt att köpa flera växter till dammen, både vattenväxter och växter att plantera runt om dammen, men de som hon eventuellt skulle få köpa växter av, behöver nu växterna till sin egen damm som ska byggas om. Så matte undrar om ni vet någon i närheten som har dammväxter till försäljning, privat eller någon plantmarknad? De plantmarknader i närheten som matte har kollat har inget eller väldigt litet utbud av vattenväxter och andra växter som passar till dammar. Så om du har några dammväxter över så är matte spekulant...

Mjau från Tiger

15 kommentarer:

Lena sa...

Vilken fin damm!!!
Har ju missat bygget... Vackert med alla stenar!!!
Lena

Vitt hus med svarta knutar sa...

Vi tycker dammen ser väldans stor ut...men matte tycker den ser helt underbart vacker ut och hon gillar ju vatten...Idag ser matte ut som en prickig korv, hon har röjt i ett brännässelsnår, sååå korkat att inte ha långa ärmar på tröjan...

Matte hälsar också att de blå irisarna är hon avis på.

Ha det gott, Tiger! Hälsa de tvåbenta också!
Kram,
Lilla fröken och Bebisen
(gnm matte Regina)

Elna sa...

Mysigt med dammen och alla växter. Halka nu inte i den Tiger. Ni får ha en fortsatt skön dag.

Kram och klapp
Elna

Susanne sa...

Hej
Så långe sen ;)) Så vackert det har blivit runt er damm och den är ju jättestor, så avundsjuk men det vet ni ju ;))
Finns en liten tävling inne hos mig och turgummorna är sugna!!
kram susanne

Margot sa...

Jättefint vid dammen och så stor den ser ut! Stenmuren gillar jag skarpt, hur fint som helst!
Ha det gott!
Kram

Nillis sa...

Väldigt vackert, mysigt med en damm med skogen som bakgrund. Älskar irisarna.kram

Rigmor sa...

Kollar med en kollega på jobbet, som också har damm, men betydligt mindre...hon kanske har tips om bra försäljningsställen!! Sen blir jag mer och mer intresserad av damm, er är otroligt snygg och STOR!!
Kram kram

Christina sa...

Fin dammen är i sommarskrud!/Lila-Christina

Fröken Tindra sa...

Vad fint det blivit!
Kram!

Anonym sa...

Så fint du har det vid dammen...

Kram Birgitta

Bonnfrua sa...

Så härligt ni har fått det!!!
En stor damm med vattenspegel och "plask" det är rofullt det!
Önsakr dig och Tiger en underbar sommar och att ni kan njuta vid er damm.

Kram

annika sa...

Det är så fint vid er damm. Tänk att växtligheten tar sig så snabbt.
Tänkte på det du skrev om förråd och växthus...tror att det huset har varit ett förråd och garaget har hon byggt om till ett ställe där hon har haft lite kurser...växter mm roligheter. Stället ligger efter Klockhammar...på väg upp i backen till Blankhult.

Hoppas att du mår bättre nu.

Kram

Blommiga Rutan sa...

Hej fina lilla Tiger!

Så roligt att du kikade in hos mig, berättade det för Molly (kattflicka) och Moses(kattpojken) så dom hälsar till dig och säger att det är roligt med en damm,( här i trädgården finns en liten) för där är det alltid en massa småfåglar som man kan ligga bakom en blomma eller buske och spana på.

Men Tiger, kan inte du fråga din matte vad skillnaden är på jasmin och schersmin?

Kram Anncathrine

annika sa...

Nybråten står det att stället heter. Marita Askelöv är kvinnan bakom mästerverket. Men jag vet inte exakt vad som kallas Getingdalen men det kan ju vara där.

Blommiga Rutan sa...

Hej igen!

Nu har jag tittat på länken, och javisst, man ser ju tydligt på bilderna att det är schersmin som både jag och grannen har!

Tackar så mycket för den upplysningen, det är ju kul att veta vad det är som man har i trädgården!

Kram Anncathrine

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Kitty Cat 19