Tigers efterträdare Felix

Tigers efterträdare Felix

onsdag 31 augusti 2011

Vad jag kikade på...


I förra inlägget om dammbygget stod jag här på kanten av den stora dammen och spanade nedåt...


...mot den lilla bevattningsdammen. Där har husse installerat pumpen, och tömt den lilla dammen som han nyss fyllt på... Jag förstår inte hur han tänker, men han ville visst testa att pumpen klarar att pumpa upp vattnet till stora dammen. Som ni ser har husse även lagt marksten runt lilla dammen. Det är ett bra sätt att dölja och förankra dammfolien, och samtidigt förhindra att jord rinner ner i dammen. Det går även att gå runt dammen om man skulle behöva det. Och det tycker ju jag låter bra...


Det är så roligt att inspektera vad som händer hela tiden. Först var jag besviken för att min fina sandgrop försvann. Men medan vattnet steg i den "riktiga" dammen upptäckte jag snabbt att det är praktiskt med en stor damm.


Då har jag alltid tillgång till dricksvatten som räcker lääääänge... Och husse säger att det ska bli fiskar här, så jag får väl lära mig att fånga fisk nu också. Det kanske är godare än sorkar?

Mjau från Tiger

tisdag 30 augusti 2011

Utflyktstips

Nu är det dags för ett utflyktstips igen, för i helgen 3-4 september är det Ljusstråk - en kulturslinga genom Nora bergslag. Under lördag och söndag är det öppna ateljéer, konst, musik, dans, teater, ord...

Mer än 90 konstnärer och konsthantverkare tar emot besökare i ateljéer och gallerier. Författare, musiker, dansare och artister uppträder i olika sammanhang.

I Bryggeriet i Nora pågår en samlingsutställning där alla deltagare visar ett verk var. Broschyren med allt som händer kan laddas ner via Ljusstråks hemsida.

Vem vet, kanske matte åker någonstans? Det är ju inte så långt från oss.

Mjau från Tiger

måndag 29 augusti 2011

Tigervinst!

Bild lånad från Elna-Sudden

Titta vilka fina handledsvärmare som jag har vunnit hos Elna-Sudden! Tusen tack, Elna! Nu behöver jag inte frysa om tassarna i vinter. Elna har stickat dem i mohairgarn så de är säkert både varma och sköna. Fast jag tror att jag lånar ut dem till matte... Hon är mera frusen av sig, och jag tror att de passar henne bättre. Jag vet att hon blir jätteglad om hon får låna dem... När hon inte använder dem kan jag lägga beslag på dem som huvudkudde kanske? Sudden gillar ju mohairplädar, så jag ska väl prova mohair jag med...

Mjau från Tiger

lördag 27 augusti 2011

Dammfolien är på plats


Den vita markduken är lagd i botten på dammen. Här håller husse på att lägga ut den svarta dammfolien. Det var inte det lättaste, för en stor damm betyder en tung dammfolie. Den vägde hela 190 kg! Det är tur att husse är stark...


Men dammfolien kom på plats i alla fall...


...och dammen kunde börja fyllas med vatten.


För att underlätta för dammväxter att rota sig ligger det även kokosväv i delar av dammen. Rötterna kan då fästa i kokosväven.


Vattnet stiger så sakteliga...


Här spanar jag på dammkanten. Vad är det husse håller på med nu då...?

Mjau från Tiger

torsdag 25 augusti 2011

Sandarbete

Det handlar mycket om dammbygget just nu, men ni verkar ju vara intresserade så här kommer mer bilder...


Husse har kört många skottkärror med fin sand till dammen, och jämnat till botten och kanter så att inga stenar tränger upp mot dammfolien sedan. Här är dammen fotograferad från olika håll.Och jag är förstås lika nyfiken som ni på hur det kommer att bli när dammen blir färdig.


Den färdigbyggda stenmuren och det påbörjade vattenfallet ner till den lilla bevattningsdammen. De flesta stenarna till muren kom fram vid grävningen till reningsverket, markbädden och dammen. Men det fanns även stenar sparade från när husse grävde för både poolen och växthuset för drygt 10 år sedan. Så vi har varit självförsörjande på stenar till stenmuren runt dammen. Husse har "bara" behövt köra omkring med skottkärran från trädgårdens olika hörn.


Cementröret vid den befintliga dräneringsbrunnen tänker matte försöka dölja med lite växter så småningom... Det ska även bli växter på kanten runt dammen. Stenarna vid röret kommer nog att användas i vattenfallet på något sätt.


Den mindre bevattningsdammen är fylld med vatten...


...och husse har börjat plocka ut marksten som ska läggas runt dammkanten för att inte dammfolien ska synas. Stenkanten kommer att hålla dammfolien på plats och förhindra att jorden omkring dammen rinner ned i vattnet när det regnar.

Mjau från Tiger

tisdag 23 augusti 2011

Stenmur och dammfolie


Här sitter jag och beundrar husses stenmur... Det blev snyggt med den här stenmuren i slänten på baksidan av dammen. Den var inte tänkt från början, utan idén kom när kanten behövde breddas lite för att få bättre plats med växter runt dammen. En stenmur är bra för att få sanden att ligga kvar och dessutom en förstärkning av kanten i slänten.


Plasten på kanterna har husse lagt dit tillfälligt som lite regnskydd, så att inte den fina sanden ska regna bort...


Markduken och dammfolien är på plats i vattenfallet och lilla bevattningsdammen...... som snart är fylld med vatten.

Mjau från Tiger

söndag 21 augusti 2011

Utgrävningar

Jag måste ju undersöka allt som händer i tassemarkerna...


Här är jag på väg upp ur gropen som ska bli en mindre bevattningsdamm.Husse har grävt ett smalt dike som ska bli ett litet vattenfall mellan dammen och den mindre bevattningsdammen.Det här diket var ju kul... Efter några dagars regnande rann det nästan av sig själv där.Bevattningsdammen har fått ett lager fin sand innan markduk och dammfolie ska läggas. Den raka träkanten skyddar dräneringsröret som kommer från brunnen.


Jag ska busa med husse som kommer med skottkärran. Nu ser han mig nog inte... Stenmuren är färdig även i den här delen av slänten.

Mjau från Tiger

fredag 19 augusti 2011

Upplev Kilsbergskanten


Matte har ett utflyktstips nu i helgen. Eftersom vi bor alldeles intill Kilsbergen är tipset att besöka evenemanget Upplev Kilsbergskanten i Lekeberg. Upplevelserna handlar om allt ifrån en gammal lanthandel, loppis, konsthantverk, leksaksfabrik och till naturupplevelser och många fikaställen... Det låter spännande och varierat. Det finns program att ladda ner på Föreningen Kilsbergskantens hemsida.

I den gamla lanthandeln var matte och handlade varje sommar när hon var barn, då den fortfarande var en fungerande affär. Det var en bra bit att cykla dit för att handla, flera kilometer enkel resa. Matte tycker att det skulle vara kul att se den igen. Så vem vet, ni kanske träffar matte där eller någon annanstans...

Mjau från Tiger

torsdag 18 augusti 2011

Sensommarkvällar

Plötsligt mörknar det väldigt tidigt på kvällarna. Vart tog de ljusa härliga sommarkvällarna vägen? Både matte och jag tycker att sensommaren känns lite vemodig, eftersom vi vet att hösten snart är här. Solnedgången över de mognande fälten vid Viby kyrka fångade matte på ett par bilder tidigare i augusti.


Än så länge kan vi njuta av sensommarkvällarna, även om det har varit lite ont om vackra solnedgångar i sommar. Solen har ofta gått ned bakom molnen trots att det har varit soligt tidigare på dagen. Märkligt! Men så här såg det ut här hemma i förrgår. I går var det mulet på kvällen igen...

Mjau från Tiger

söndag 14 augusti 2011

Gurkört och en del gult


Gurkörtens skira små blommor lockar till sig många humlor och bin. Det surrar ständigt bland blommorna. Det är en ettårig växt som blommar under lång tid, men den frösår sig hej vilt i trädgårdslandet, så man får vara lite tuff mot den. Man behöver bara köpa frö en gång, sedan frösår den sig själv...Matte har frusit in en del av gurkörtens blommor i iskuber. Det ser så läckert ut när blom-iskuberna serveras i saften.


Det frodas i trädgårdslandet, både gurkörten och höstrudbeckian stortrivs i det soliga läget...Efter regnmängderna som kom tidigare i veckan har höstrudbeckian lagt sig, och ser ut som ett gult vattenfall. Det hjälper inte att den är stöttad, för den är enormt stor och blir väldigt tung i regnet.


Gullriset breder ut sig på jordkällaren, så matte tog bort en del som hamnade i en vas på förstukvisten. De är tacksamma som snittblomma, eftersom de står sig väldigt länge.

Mjau från Tiger

lördag 13 augusti 2011

Stenmuren bakom dammen


Baksidan av dammen ligger i en slänt, så husse har byggt en stenmur och fyllt på med grus för att förstärka dammkanten runt halva dammen.


Här har jag sprungit runt gropen i full fart flera gånger. Jättekul! Husse har fyllt på med sand på kanten och jämnat till där dammfolien ska förankras med marktegel. Den lite lägre nivån är tänkt för att kunna plantera vattenväxter längs dammkanten.


Här syns det att jag har inspekterat husses jobb...


Från balkongen ser det ut så här när sandkanten är klar.

Mjau från Tiger

fredag 12 augusti 2011

Drömmen om en damm

Ni som har gissat på en damm har helt rätt! Det finns visserligen en pytteliten damm i skogshörnan, men den syns knappt för alla växter nu för tiden. Från början fanns där även en dusch till fåglarna. När duschen stängdes av flyttade grodorna till den lilla dammen, och sedan har den delvis fått växa igen för att de ska trivas där. Husse vill gärna ha grodor, men matte hade nog hellre haft kvar fågelbadet...

Husse och matte har drömt om en större damm i många år. Nu passade det perfekt i samband med installationen av det nya reningsverket, eftersom husse hade en bra idé. Dammen kommer nämligen att bli det tredje steget i avloppsreningen.

Reningsverket är första steget och markbädden det andra steget i reningsprocessen. Därifrån kommer vattnet (som håller badkvalité) att sommartid pumpas till dammen. Vintertid rinner det ut i diket som tidigare. Men det blir även ett fjärde steg i processen. För från den stora dammen blir det ett vattenfall ner till en mindre damm som kommer att fungera som bevattningsdamm till trädgården. Om bevattningsdammen skulle bli överfull rinner vattnet bara vidare till dräneringsdiket och ut i skogskanten. Fiffigt, eller hur...? Husse har även lovat att det kommer att bli guldfiskar i dammen, så nu får jag lära mig att fånga fisk också...

Ni ska få se lite bilder av dammbygget vartefter det ändrar sig...


Dammen är 1,70 meter djup där den är som djupast. Sedan blir det olika nivåer i dammen med möjlighet att plantera olika stora vattenväxter.


Eftersom dammen ligger i en slänt har husse letat på en massa stenar och kört både dem och många gruslass med skottkärran. Han har byggt upp en stenmur och fyllt på med grus för att få en stadig vall i slänten. Allt slit med detta tycker husse är jättekul...Från balkongen ser man den blivande dammen så här bra.

Mjau från Tiger
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Kitty Cat 19