Tigers efterträdare Felix

Tigers efterträdare Felix

måndag 9 april 2018

Den stora svanrasten


Varje vår rastar tusentals sångsvanar och andra flyttfåglar vid sjön Tysslingen vid kanten av Kilsbergen på sin väg norrut.


Det är STORA fåglar, större än dem vi har vid fågelbordet utanför köksfönstret (de som jag brukar försöka fånga, men säg inte det till matte och husse...).


Varje vår försöker matte och husse att åka till Tysslingen och titta när det är som mest med sångsvanar.


I slutet på förra veckan var det över 5000 sångsvanar och då var husse där och tittade. Men när matte och husse var där i går var det "bara" runt 3000 svanar.


Men matte har berättat för mig att det är tillräckligt många för att det ska vara ett öronbedövande tutande från sångsvanarna.


Så jag nöjer mig med att höra dem som flyger förbi ovanför hos oss. De hörs alldeles tillräckligt tycker jag.


Men matte tipsar er som aldrig har varit vid Tysslingen att passa på att åka dit när svanarna stannar där på sin väg till sina häckningsplatser långt norrut.


HÄR kan man se hur många svanar det är varje dag när de rastar.


Man utfodrar fåglarna med mat så att de kan vila upp sig innan de flyger vidare.


I år är svanarna flera veckor senare än vanligt eftersom våren är ovanligt sen. De flesta började komma i påskhelgen. Innan dess var det inte så många. De stannar antagligen inte lika länge som de vårar när de kommer tidigt. Nu när snön smälte bort i veckan ser man sångsvanarna bättre. Annars kan det vara svårt att se vad som är svanar och vad som är snö...


Det bästa vårtecknet för oss som bor i närheten av Tysslingen är när sångsvanarna anländer på våren.


När de är riktigt många, och det är vindstilla hör vi svansången ända hem till oss på kvällarna, och det är lite drygt en halvmil.


De första fyra bilderna har matte tagit vid ruinen i Rånnesta i den nordöstra änden på sjön. De resterande bilderna är från norra fågeltornet lite längre söderut på den östra sidan av sjön, se kartan här ovanför.

Mjau från Felix

1 kommentar:

Lena sa...

Ja, ett riktigt vårtecken med alla svanar! De brukar flyga här över, men värst att föra oväsen är nog ändå tranorna.... De brukar skrämma oss när de flyger över i skymningen!
Ha det gott!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Kitty Cat 19