Tigers efterträdare Felix

Tigers efterträdare Felix

tisdag 29 september 2015

Supermåne


Vi såg tyvärr inte blodmånen i går natt, för då sov vi som allra bäst, husse, matte och jag. Men så här såg i alla fall supermånen ut innan vi somnade. Det var lite moln och en rejält rödaktig mångård runt månen, som syntes precis mellan träden i skogskanten.

Mjau från Tiger

söndag 27 september 2015

Silverax och matchande blomning


För första gången blommar det ett silverax i tassemarkerna. Matte planterade det för ett par år sedan och nu kommer belöningen med en vacker spira som doftar lite sött. Den här plantan står vid dammkanten. Björken i bakgrunden har gulnat de sista dagarna, annars är det svårt att förstå att det är slutet av september eftersom vi fortfarande har varmt och skönt.


En annan planta av silverax som inte har börjat blomma än...


...står emellan klematisen och pionerna i den "nya rabatten". Den är vacker även med sina rödgröna blad.


Vid dammkanten blommar även höstanemonen länge.


Men det hör inte till vanligheterna att den rosa lupinen blommar i slutet av september, samtidigt som kärleksörten intill. Men de matchar varandra, alla blommorna vid dammkanten nu...


...och påslakanet går i samma färgskala, där jag har krupit till kojs. Kanske väcker jag matte i natt om jag ser den blodröda supermånen i samband med månförmörkelsen.

Mjau från Tiger

måndag 21 september 2015

Plommontider


Nu är det plommontider i tassemarkerna. Först har det varit gulplommonträden som har gett lite gula plommon och nu är det skördetid för Victoriaplommonen.


Victoriaträdet växer och blir större för varje år. Nu är det 5 år sedan det planterades och i år har det massor av plommon, så många att husse har fått stötta några grenar.


Trots att husse har kartgallrat flera gånger i sommar är det tätt mellan plommonen, men de är stora och fina.


För första gången på flera år har det blivit ett par omgångar med marmelad. Det här är en av omgångarna.


Om vi har tur kanske det även blir björnbär nästa år, för den här plantan har matte och husse fått av goda vänner. Nu är den planterad i kanten på jordkällaren intill förrådsväggen. Där ska den förhoppningsvis trivas.


För övrigt har svalorna övergett oss för den här sommaren. De har haft sitt bo högst upp under vindskivorna på husgaveln mot väster, och flugit över dammen och omgivningarna hela sommaren. Men nu har de flyttat söderut för den här gången. Hoppas att vi ses nästa år igen, för det är så roligt att titta på dem när de flyger och leker i luften.

Mjau från Tiger

torsdag 17 september 2015

Jag tältar...


...eller vad man ska kalla det. Jag hittade ett nytt sovställe nu på sensommaren och höstkanten.


När det blev svalare på dagarna används inte hammocken så mycket, utan har mest fungerat som förvaring av dynor och kuddar. Så då passade jag på...


Det gamla hammockskyddet höll i två säsonger, så i år fixade husse i stället en vanlig tunn presenning som skydd. Lika effektivt, men inte lika snyggt kanske. Men vips, så kom jag på att det är perfekt som ett eget tält. Lätt att klättra in där till höger...Gissa om husse letade efter mig innan han kom på att jag hade börjat sova här.

Mjau från Tiger

söndag 13 september 2015

Skogens röda guldMatte har tidigare i sommar plockat blåbär. Nu har husse varit i skogen i flera omgångar och plockat skogens röda guld. Här ligger en del av lingonen rensade i uterummet i väntan på att kokas.


Många liter blev det... Det här är den senaste omgången.


Så nu finns det lingonsylt för ett bra tag framöver.


Själv har jag tagit en och annan stund i solen den senaste veckan. Vem har sagt att grusgården inte kan vara skön? Matte säger att det är min variant av spikmatta, men så obekvämt är det inte...

Mjau från Tiger

söndag 6 september 2015

Sensommarblomning


Kaprifolen blommar och sprider väldoft. Och jag har inte rymt hemifrån ifall ni undrar vart jag har tagit vägen. Men mattes semester tog slut och jobbet tog all tid förra veckan.


Själv har jag hållit till ute i trädgården förstås. Fast på nätterna sover jag inomhus numera och har gjort det sedan jag var sjuk i somras, trots att jag annars brukar sova ute i förrådet eller poolhuset från vår till höst. Matte är nöjd och ska jag vara helt ärligt är det inte så tokigt att sova inne i en skön fåtölj eller säng.


Vid dammkanten blommar höstanemonen...


...liksom denna taggiga martorn.


Tänk vad den har växt och blivit stor på ett par år.


Höstrudbeckian (eller gullbollarna som låter precis som de ser ut) i kanten på trädgårdslandet har fått sällskap av den vita höstfloxen.


Den storblommiga klematisen i den nya rabatten har lite olika utseende på sina blommor.Den lila sommarfloxen vid stenen på framsidan börjar ge upp nu...


...liksom rosenvialen på planket invid garaget. Men de har blommat länge.


I kanten på trädgårdslandet blommar den röda solhatten...


...och här hittade matte mig en kväll och jag var djupt koncentrerad.


Spaning pågår...

Mjau från Tiger
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Kitty Cat 19