Tigers efterträdare Felix

Tigers efterträdare Felix

tisdag 31 mars 2015

Vårblommor och fåglar


Det är påskpyntat på förstukvisten! Där står en kruka med minipåskliljor som matte fick av sin syster för 1½ vecka sedan.


Matte fick även den här tulpanbuketten av sin syster. Den håller sig fint i uterummet, eftersom det är lagom svalt där om inte solen lyser. Tulpanbuketter brukar stå sig ett par veckor där.När mattes bror hälsade på förrförra veckan såg matte de första blåsipporna i det fria.


Det fanns både blå...


...och rosalila blåsippor.


Då såg matte även de första tussilagona. I dag lyste det alldeles gult i dikena här i närheten.


Sångsvanarna finns fortfarande kvar vid sjön Tysslingen här i närheten, även om en del redan har flugit vidare norrut.


Det är ett skådespel som matte rekommenderar!


Där finns det även många andra fågelarter, som här i trädtoppen...


...där kajorna sitter.

Om ni vill vara med i jubileumstävlingen så är det några dagar kvar fortfarande.

Mjau från Tiger

söndag 29 mars 2015

Vårblommorna


Tack vare den kalla våren blommar snödropparna...


...och blåsipporna fortfarande så fint i rabatterna.


Men de övriga tidiga vårblommorna kommer snabbt i rabatterna. Här är det bleklila krokusar...


...och alldeles intill en grupp med lite mörkare lila krokusar. Även flugorna har visst vaknat till liv.


Vintergäcken lyste i kapp med solen i lördags...


...men i förmiddags såg det ut så här - för andra gången den senaste veckan.


När det är snö ute får vi i stället njuta av blommor inomhus. Den här irisen och rosenstaven ingår i en bukett som husse fick som tack efter en konsert här i Närkes Kil på lördagskvällen.


I det läckra rutmönstret som snön har gjort på gången ser ni spåren efter mig... Tur att snön inte är långvarig utan försvinner snabbt så här års.


På dammen var det en tunn ishinna i veckan som gick, men nu har isen smält helt och hållet.


Julrosorna kämpar på i vårvintern.


Och om man tittar inomhus kunde man tro att det är riktig vinter, eftersom den polkagrisrandiga amaryllisen nu blommar med sin andra stängel.


Vitt ute och vita blommor även inne...


Den vita tulpanbuketten fick matte av sin bror när han var här förra veckan. Den blommar fortfarande lika fint, men så har den stått ganska svalt i uterummet.

Ni kommer väl ihåg att vara med i min jubileumstävling?

Mjau från Tiger

tisdag 24 mars 2015

Inflygning pågår


Vid svansjön Tysslingens norra ände ligger Rånnesta. Där finns den här ovanliga och roliga vägskylten som talar om att det pågår inflygning av sångsvanar. Man räknar till flera tusen svanar varje dag så här års. 


Matte har förstås varit där även den här våren.


Vi bor ganska nära sjön och matte säger att det bästa vårtecknet är att titta på alla sångsvanarna.


Man kan komma ganska nära fåglarna...


...och det är ett öronbedövande läte av alla svanar som sjunger.


Men alla svanarna är inte vid sjön, utan en del flyger till näraliggande åkrar för att beta (vilket bönderna inte är så glada åt).


Vid Rånnesta finns mycket annat att titta på, som den här flygelbyggnaden med väggen full med fågelholkar för olika sorters fåglar.


I den andra flygelbyggnaden mitt emot kan man fika på Café Svanen, och i ladan längre bort är det både Galleri Svanen, Naturens Teater och en bokhandel.


I galleriet pågår just nu en utställning med fågelakvareller av Stefan Gustafsson.


Galleriet ligger i den gamla ladugården.Man kan även se en mängd uppstoppade fåglar, självklart även en svan.


Matte har till och med varit här flera gånger de senaste veckorna.


Det här var en dag som inte var lika solig som den tidigare.


Ett tips är att klicka på bilderna för att se svanarna bättre.


För övrigt har jag flyttat ut i förrådet med undantag för någon enstaka natt eller förmiddag på duntäcket i mattes säng.

Och matte har haft fullt upp med bland annat besök av min extrahusse, mattes bror, och att fira sin pappas 93-årsdag i veckan som gick. I fall ni undrar vart vi tagit vägen...

Mjau från Tiger

torsdag 12 mars 2015

Många anledningar att fira!


Det är inte klokt så fort tiden går, även för en katt... Det har redan hunnit bli 5 år sedan jag började blogga med hjälp av matte! För exakt 5 år sedan skrev jag mitt första blogginlägg och sedan har det rullat på... Det är ju minsann en anledning att fira!


En annan anledning att fira är att matte nyss har fyllt år. Men eftersom det var en vanlig måndag och en helt udda födelsedag blev det inget särskilt firande. Men det var en strålande solig vårdag, precis som i går och i dag. Äntligen sol!


Den här söta primulan fick matte som födelsedagsblomma av ena svågern och svägerskan när husse och matte hälsade på dem i helgen. En riktigt pigg vårblomma! På tal om våren så såg både matte och jag vårens första citronfjäril i går. Det är minsann ett riktigt vårtecken. Det är ju också en anledning att fira.


Ett annat säkert vårtecken här hos oss är annars när sångsvanarna kommer till sjön Tysslingen på våren. De rastar där på vägen norrut. Matte såg även några svanar på en åker här hos oss en dag...


...men borta vid Tysslingen är det många fler svanar. När matte var där i skymningen för en vecka sedan var det bara omkring 500 svanar, men de senaste dagarna har det varit mer än 3500 sångsvanar och i dag hela 4382 svanar! Efter några blåsiga dagar är det helt vindstilla i dag, så svanarnas sång hörs ända hem till oss (en halvmil fågelvägen). Så nu är det hög tid för det årliga vårbesöket vid Tysslingen om man vill se och höra så många svanar på en gång. För min del räcker det att höra dem på avstånd, samt när de flyger över tassemarkerna. För så fort det blir varmare flyger de vidare norrut, men med kalla nätter stannar de nog ett tag till. HÄR kan man hålla koll på antalet svanar för varje dag.


Ännu en anledning att fira är att så många tittar in på min lilla blogg. När matte tittade tidigare i vintras närmade sig siffran ofattbara 100000 unika sidvisningar! Matte tänkte försöka hålla koll på när det skulle ske, men inte gick det inte. Helt plötsligt är det redan över 103850 sidvisningar! Med tanke på att alla som tassar in på bloggen utan att klicka på ett enskilt inlägg inte räknas med i den statistiken är det en helt otroooolig siffra för en liten katt som jag (nåja, kanske inte så liten egentligen). Men det är helt ofattbart hur många som läser om mig och mitt liv i tassemarkerna. Ett stort TACK till alla trogna läsare och bloggvänner, och ett speciellt TACK till er som tar er tid att skriva en liten hälsning! Ni ska veta att matte och jag läser allt och blir så glada när vi får en hälsning.


Så nu måste vi ju fira allt det här med en liten tävling tillsammans med alla bloggvänner. Eftersom både matte och jag gillar trädgården blir det en utlottning av en trädgårdsbok som matte köpte något tidigare år på bokrean, men som visade sig redan finnas i bokhyllan hemma. Så nu får ni chansen på den i stället. Boken som är på över 200 sidor heter En blommande trädgård : färg och form i rabatten. Den är skriven av Yvonne Dengin och utgiven 2007 på ICA bokförlag. Läs om boken HÄR (scrolla nästan längst ner på sidan så hittar ni rätt bok).

Tävlingen går till så här:
För att vara med och tävla måste du svara på följande fråga:
Vad var det för vårtecken som matte och jag såg i går?

1 lott: Lämna en hälsning och svara på frågan. Det går även att skicka epost om du inte har någon egen blogg eller Google-konto. Epost-adressen står i högerspalten.

2 lotter: Lämna en hälsning och svara på frågan, samt länka med ovanstående bild på din blogg.

5 lotter: Alla som redan är bloggvänner sedan tidigare får 3 extra lotter. När det är 5-årsjubileum vill vi fira lite extra med våra trogna bloggvänner, eftersom vi blir så glada för alla era hälsningar. Så för 5 lotter lämnar du en hälsning och svarar på frågan, samt länkar med ovanstående bild på din blogg. Glasklart, eller...?

Glöm nu inte att svara på frågan samt tala om hur många lotter du tar. Tävlingen pågår till och med den 5 april (påskdagen). Matte och jag hoppas förstås att ni vill vara med i tävlingen och önskar alla lycka till!

Mjau från Tiger

söndag 8 mars 2015

"Blåsippan ute i backarna står"...


..."niger och säger att nu är det vår." Matte kom på en passande sångstrof nu igen, för här går det undan. Snön har inte hunnit smälta bort överallt i trädgården än, och redan blommar de första blåsipporna!


Snödropparna växer snabbt och blommar oavsett väder.Hela helgen har det stormat rejält, vilket gör att isen på dammen nu smälter snabbt.


Nu dröjer det inte länge förrän den är borta helt och hållet.


Och snön har minskat otroligt mycket i blåsten och vårvärmen. Nu är det i stort sett bara närmast skogen som snön ligger kvar.


Självklart kollar matte och jag tillsammans vad som händer i trädgården. De torra perennerna matchar min päls fint!


Under fjolårsperennerna blommar vintergäcken, även om blommorna är ihopslagna i det mulna vädret. Vintergrönans blad är precis så gröna och fina som det låter.Nu du matte, tar jag sats för att fånga de där plymerna i toppen på de här torra perennerna... Även en gammal katt som jag blir vårbusig när allt rör sig i blåsten.

Mjau från Tiger
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Kitty Cat 19